Wat is i-Learn?

i-Learn is het resultaat van het gelijknamige onderzoeks- en implementatieproject over gepersonaliseerd leren in opdracht van de Vlaamse overheid. 

Waarom i-Learn?

Waarom i-Learn?

Elke leerling verdient onderwijs op maat. Al in 2011 onderlijnde de Europese Commissie het belang van gepersonaliseerd leren. Onze kinderen moeten klaargestoomd worden om hun weg te vinden in deze snel veranderende maatschappij. Leren op maat is de toekomst. De Vlaamse overheid initieerde daarom in 2019 i-Learn, een project rond digitaal gepersonaliseerd leren in het lager en secundair onderwijs.

i-Learn heeft een droom

Wat doet i-Learn?

i-Learn heeft een droom: leerkrachten helpen om elke leerling de groeikansen te bieden die hij of zij verdient. Elke leerling is uniek en dat vertaalt zich ook naar leren toe: de ene leert graag proefondervindelijk, de andere heeft nood aan theorie.

In een traditionele klascontext is het natuurlijk quasi onmogelijk om op 23 verschillende manieren les te geven. Gelukkig kan technologie de leerkracht een handje helpen bij het differentiëren. Dankzij gepersonaliseerde leertrajecten helpt i-Learn om elke leerling aan boord te houden.

i-Learn ontwikkelde een portaal en een Academy

Daarom ontwikkelden we i-Learn MyWay, een portaal voor digitaal leren op maat, met een aanbod aan bestaande educatieve tools. Hiermee kan de leerkracht leertrajecten op maat creëren, over verschillende tools heen.

Bovendien willen we ook alle leerkrachten aan boord houden, en zorgen we via de i-Learn Academy voor ondersteuning en begeleiding van leerkrachten om dit portaal en gepersonaliseerd leren goed in te zetten tijdens hun lessen. Het i-Learn portaal kan zo een digitale co-teacher worden die het leven van een leerkracht gemakkelijker maakt.

Voor lager en secundair onderwijs

Voor wie is i-Learn?

Alle Vlaamse lagere en secundaire scholen, zowel gewoon als buitengewoon onderwijs, kunnen gebruik maken van i-Learn. Het i-Learn portaal en het uitgebreide opleidingsaanbod zijn beschikbaar voor alle scholen, die zich aanmelden. i-Learn is momenteel in gesprek over de verduurzaming van i-Learn vanaf september 2024. Hoe dan ook i-Learn blijft beschikbaar, nu en in de toekomst.

 

Kostprijs van i-Learn

Wat kost i-Learn?

Stap je als school in in het i-Learn project, dan kan je kosteloos gebruikmaken van i-Learn MyWay, inclusief de gekoppelde educatieve tools. Tot eind augustus 2024 biedt i-Learn 41 gratis en 5 betalende tools. Bekijk hier het volledig overzicht van tools.

Bovendien kan je ook gratis beroep doen op onze i-Learn Academy, een gevarieerd ondersteuningsaanbod met voor ieder wat wils. Het volledige opleidingsaanbod is overigens gratis, zelfs het optionele coaching-op-maat-van-je-school-traject. 

i-Learn inzetten

Hoe doet mijn school best mee?

Als deelnemende school beslis je zelf hoe breed en intensief je i-Learn wenst in te zetten: in een aantal klassen, een volledige graad of schoolbreed, tijdens enkele lessen en/of meerdere vakken. Met toegang tot internet en de beschikbare toestellen in de klas kan je van start gaan.

Meer informatie over het i-Learn onderzoek vind je op onze projectwebsite

Van start gaan

Wanneer kan ik instappen?

Instappen in het project kan op elk moment. Dat doen we reeds vanaf september 2021. Scholen beslissen zelf wat voor hen het meest geschikte startmoment is. 

We bezorgen je trouwens ook een draaiboek, waarmee we je school op weg helpen om i-Learn op een duurzame en onderbouwde manier te implementeren.

logo's partners i-Learn

Wie creëerde i-Learn?

De Vlaamse overheid heeft beroep gedaan op de expertise van heel wat vooraanstaande partners om het i-Learn project tot een goed einde te brengen. Het project wordt uitgevoerd door imecKU Leuven en itec, en kan rekenen op de ondersteuning van Brightlab en IDLab. De financiële middelen werden aangeleverd dankzij de steun van VLAIO.    

Meer informatie over het i-Learn project en de betrokken partners vind je op de projectwebsite

Het i-Learn project

het i-Learn project

Wil je graag meer weten over het verloop en de aanpak van het i-Learn project? Bekijk dan zeker onze projectwebsite. Je vindt er onder meer informatie voor actoren die een rol willen spelen in i-Learn, een blog met boeiende inhoudelijke en informatieve content, een uitgebreide testimonialpagina en informatie over het onderzoek dat binnen i-Learn gevoerd wordt.